Frytki mrożone na oleju rzepakowym

  • Lubię frytki. Podobno nie są zdrowe. Z braku czasu (praca, obowiązki) piekę często w piekarniku frytki z mrożonek. Niestety zauważyłam, że bardzo dużo mrożonych frytek (np. frytki Iglotex, Mr. Potato z Biedronki, Aviko ZigZag) zawiera OLEJ PALMOWY. Bardzo niezdrowy olej. Podobno trzeba unikać, gdyż ma nieprawidłowe proporcje Omega 3:Omega 6. Trochę lepsze frytki np. Aviko Super Long mają "rzepakowy, słonecznikowy (w zmiennych proporcjach)". Inne zaś np. Mccain mają sam olej słonecznikowy.

    Olej słonecznikowy ma gorszą propocję kwasów tłuszczowych Omega niż rzepakowy. Dlaczego nie ma frytek mrożonych przygotowanych WYŁĄCZNIE na oleju rzepakowym?????
  • Hehe, chyba nie znajdziesz. Nawet McDonalds stosuje mieszanke rzepakowy/slonecznikowy.

    IMO koronny argument za tym ze warto jednak robic frytki w domu!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!