Grzyby suszone czy mrożone?

  • Bardzo smakują mi dania z grzybów. Np. makaron z grzybami cebulą i serem albo placki ziemniaczane z sosem grzybowym mniam... Ale o tej porze roku nigdzie nie mogę kupić grzybów świeżych. W sklepach są grzyby mrożone (bardzo drogie, paczka w intermarche 16 zł za 250 gram!) albo grzyby suszone znacznie tańsze ale bardzo mała paczuszka (40 gr za 7 zł). Jednak na tych drugich pisze, że są do namoczenia.

    Sama nie wiem, które będą dla mnie łatwiejsze do przyrządzenia?

    Nigdy nie robiłam dań z grzybów mrożonych ani suszonych, 3 razy robiłam ze świerzych. No i kilka razy przyrządzałam pieczarki.

    Które grzybki są lepsze w smaku? Bliższe tym świerzym? Mrozone czy suszone?
  • Grzyby suszone przyrządzam od dawna. Przed przyrządzeniem należy je namoczyć, najlepiej około 2 godzin a nie jak jest na nich napisane 30 minut.

    Mi bardzo smakują.

    Aha z grzybów suszonych 40 gr otrzymasz około 400 gramów grzybów po namoczeniu.
  • Niestety dla mnie takie grzybki są bardzo gumowe... na opakowaniu było napisane, że wystarczy 30 minut. Ja moczyłam 2h i dalej gumowe... Grzybki z biedronki.

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!